Voedingsadvies

Bij BioWell Vitality Coaching is ook zeker aandacht voor wat wij eten en drinken. Immers, dit is de brandstof voor onze hersenen en ons lichaam en bepaalt hoe gezond zij functioneren. Wat je erin stopt komt er uiteindelijk ook weer uit, letterlijk van mond tot kont, maar ook figuurlijk. Ik wil je graag begeleiden als je wilt afvallen maar dat betekent wel dat je bereid moet zijn om je leefstijl blijvend aan te passen. Ik geef je daarbij geen dieet maar wel persoonlijke voedingsadviezen!

Houd je bijvoorbeeld erg van junkfood of snoep je heel graag dan vindt jouw lichaam dit prima voor een tijdje. Maar in de loop der tijd verandert dat. Want je organen zijn erop gebouwd om de juiste voedingsstoffen eruit te filteren en zo te bewerken dat ze gebruikt kunnen worden om zo optimaal mogelijk te functioneren. Maar als essentiële voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en gezonde brandstoffen ontbreken en je veel te veel bewerkte suikers (koolhydraten) en/of verzadigde vetten naar binnen krijgt word je uiteindelijk ziek. Al die slechte voeding wordt immers opgeslagen in de vorm van vet aangezien er geen energie en gezonde brandstof in zit waar je lichaam iets mee kan. Of je nu beweegt en sport, of helemaal niet, van binnen slib je dicht en de moeilijkheid is dat je daar helemaal niets van merkt in het begin. Maar dan merk je dat je toch wel dikker wordt, en moe, en lusteloos, en depressief… en je snapt niet waarom. Want je eet toch heus ook wel een appel af en toe? (Uiteraard is dit wat gechargeerd).

Een eenzijdig dieet is naar mijn idee nooit goed. Dat geldt ook voor het nu zo populaire vegan dieet of carnivorendieet. Het kan wel als je je daar goed bij voelt, maar dan moet je wel heel goed weten wat je doet – en dat is helaas lang niet altijd zo. Het weglaten van alles wat dierlijk is in je voedingspatroon maakt dat je sommige vitaminen en andere voedingsstoffen niet meer (voldoende) binnenkrijgt. Dat kun je bijvoorbeeld met supplementen aanvullen. Het eten van uitsluitend vlees gedurende langere tijd is overigens erg belastend voor je darmen en zeer milieu-onvriendelijk. Hierover is op het internet genoeg aanvullende informatie te vinden.

Mensen zijn van oudsher jager-verzamelaars. Dat betekent dan we ‘vers van het land’ zouden kunnen eten wat er voorhanden is, qua omgeving maar ook qua seizoen. Dat is echter lang niet alles wat in de supermarkten ligt. De verleiding voor drank, snacks, koek, snoep en bewerkte, gedroogde of kant-en-klare voeding in blik of pak ligt voor onze neuzen.

Er zit ook nog een ander, meer verborgen probleem onder. Nu veel wetenschappers en boeren de variatie uit planten halen om zo min mogelijk last te hebben van plantenziekten, schimmels en parasieten en zo snel mogelijk planten opkweken en oogsten gaat dit ten koste van voedingswaarde en voedingsenergie. Al die groenten, granen en fruit worden van over de hele wereld geëxporteerd naar het rijke westen, verpakt in plastic om het zo lang mogelijk goed te houden. Ze worden bemest met kunstmest en dat komt allemaal in de grond (en dus ook in ons water) terecht.

Dat geldt ook voor dieren (zoogdieren en vissen) die maar doorgefokt worden en eenzijdige voeding krijgen (plantaardig en/of dierlijk) met toegevoegde, synthetische vitamines en hormonen. Nog maar niet te spreken over transportleed, veel te weinig buitenlucht en beweging, ophokken in megastallen en soms vreselijke toestanden op slachterijen en niet te vergeten vissersboten waarbij de bijvangst zo weer ongebruikt en dood over boord wordt gekieperd.

Al onze middels reclame en andere opgedrongen wensen met wat we van de voedingsindustrie zouden moeten eten (hypnose dus) plus het feit dat er veel te veel mensen zijn, leiden tot een enorme belasting van het milieu en de natuur. Ik pleit er dus voor dat we ons veel meer bewust zouden moeten zijn van wat we kopen en eten.

Ik geloof dus niet in eenzijdige diëten waarbij je je lichaam niet alle voedingsstoffen gunt en zeker wel in vers eten dat in de directe omgeving op verantwoorde wijze is geproduceerd. Het hebben en onderhouden van een eigen moestuin en kippenhok is helaas niet voor iedereen weggelegd. Maar we kunnen wel veel beter ons best doen en ons verdiepen in wat goed is voor ons lichaam, afhankelijk van of je man of vrouw, een stevig of juist fragiel postuur hebt, sportief of minder actief bent, je gezond bent of een ziekte onder de leden hebt. Een dieet dat goed is voor iedereen, bestaat NIET!

Ik help je graag om betere keuzes te maken. De Eetwissel-truc werkt bijvoorbeeld al goed als je niet goed weet hoe en waar je moet starten omdat je al je hele leven hetzelfde eet en gewoon niet beter weet. Jouw ouders deden het immers ook al zo? Maar vraag het eens aan oma hoe dat vroeger ging, toen je nog gewoon naar de bakker, slager, visboer en groenteboer ging voor je dagelijkse boodschappen.

Grote veranderingen passen misschien niet altijd in jouw levenswijze, maar ook kleine stappen zijn al waardevol. En daar kunnen we dus aan werken.