WANDELcoaching of on-line Coachen

Nu het COVID19-virus zijn intrede heeft gedaan in Nederland (en de rest van de wereld) moeten we opnieuw uitvinden wat wij voor onszelf prettig en minder prettig vinden om ons sociale leven en onze gezondheid zo goed en fijn mogelijk te houden.

Dat valt niet altijd mee. Het RIVM heeft daarom een aantal nieuwe richtlijnen uitgevaardigd waar wij ons zo goed mogelijk aan dienen te houden om de verspreiding van Corona zoveel mogelijk te beperken.

De anderhalvemeter-samenleving is inmiddels een begrip en we houden dus meer afstand van elkaar. We dragen mondkapjes in publieke ruimtes, we wassen en desinfecteren onze handen nu veel meer dan eerst, we blijven thuis als we ziek of niet lekker zijn, we laten ons testen als we ook maar vermoeden dat we wellicht besmet zijn met Corona, we werken en studeren zoveel mogelijk vanuit huis, we stellen reizen en vakanties uit en inmiddels is ook het vaccineren tegen dit virus begonnen. Er is zelfs een avondklok ingesteld en ook in andere landen is deze al ingevoerd.

Ik kan mij voorstellen dat je wellicht door alles wat er qua nieuwe maatregelen op ons afkomt vanuit de regering en de media wat angstig wordt, of zelfs boos, of depressief, of meer gelaten en zelfs ongemotiveerd. Hoe dan ook, het doet iets met ons allemaal!

Misschien voelt het niet meer goed om op bezoek te komen bij andere mensen, en ook lijkt het moeilijker om huisarts, ziekenhuis, je werkgever, studiehuis of andere hulpinstellingen om bijstand of hulp te vragen. Mocht je dit ook zo voelen, bel dan gewoon eerst even met je vertrouwde huisarts en vraag advies. Vergeet niet dat als je zelf merkt of voelt dat het niet goed met je gaat en je durft geen afspraak te maken, dat je probleem daarmee ook niet opgelost zal worden. Dus alsjeblieft, bel gewoon! Wellicht weet je buurvrouw, familie, huisarts, docent of hulplijn raad en kan hij of zij je toch helpen.

Natuurlijk heb ik hier ook over nagedacht. En nu zijn er 2 manieren om mijn cliënten toch van dienst te kunnen zijn met raad en daad als bezoeken niet mogelijk of nu even ongewenst is.

  • De eerste manier is natuurlijk om consulten on-line te geven. We hebben vele programma’s die dit mogelijk maken zoals bijvoorbeeld Zoom, Skype of Microsoft Teams. Maar dan moet je wel al wat meer thuis zijn in het werken op tablet, telefoon of laptop/computer. Ook voor mij is dit nieuw. Maar inmiddels zie ik ook de voordelen en ik heb zelf al heel wat webinars (on-line lessen) gevolgd. Eigenlijk gaat dat prima. Je ziet en hoort elkaar goed en zo heb je toch wat beter en persoonlijker contact dan alleen per telefoon. Mensen met familie in het buitenland passen dit trouwens al veel langer toe!

  • De tweede mogelijkheid is dat ik je kan gaan coachen tijdens een gezamenlijke wandeling in de omgeving, natuurlijk op gepaste 1,5 meter afstand. We spreken dan ergens af maar wel in de omgeving van een van mijn praktijken in Haarlem of Beverwijk, in ieder geval niet al te ver daarvandaan en op maximaal 15 minuten rijden met de auto.

Je kunt dan denken aan bijvoorbeeld een park, bos of strand - dus waar er ruimte is voor een gesprek zonder dat andere mensen direct kunnen meeluisteren.

Wandelen heeft natuurlijk nog een paar grote voordelen en dat is dat je in beweging bent en lekker in de buitenlucht, dus even niet thuis en het mag zonder mondkapje! Maar ook dat we elkaar in levenden lijve kunnen zien en spreken. Het uitgangspunt blijft echter het gesprek en het is dus niet zo’n sportieve aangelegenheid - want het is niet zo handig als je buiten adem bent. We wandelen dus rustig en niet langer dan een uur vanaf - en terug naar - het afgesproken ontmoetingspunt. Neem zeker ook je hond mee als je dat zou willen combineren, mits je hond goed luistert en niet al te veel aandacht vraagt. Daarna gaan we ieder ons’ weegs.


Ik nodig je van harte uit om een afspraak met mij te maken als dit je wel iets lijkt.