Magneetmassage

Magneetmassage is niet alleen iets van deze tijd. Afbeeldingen uit de oudheid laten zien dat magneten vroeger al werden ingezet bij massages. Niet alleen is informatie gevonden dat Chinezen al vijfentwintig jaar voor Christus magneten gebruikten. Ook doet het verhaal over Cleopatra de ronde dat zij met een magneet op haar voorhoofd sliep om langer mooi en jong te blijven.

Het natuurlijke magnetisch veld rondom de aarde blijkt belangrijk te zijn voor de gezondheid. Maar dit veld wordt verstoord door elektronische apparatuur. Een groot aantal apparaten zendt zelfs elektromagnetische frequenties uit in hetzelfde frequentiegebied als de velden die de biologische processen in het lichaam sturen. Deze straling kan hormonale en biochemische processen verstoren. En dat kan weer doorwerken in ons welzijn.

De artsen Jiri Jerabek en William Pawluk concluderen in hun boek ‘Magnetic Therapy in Eastern Europe, a re- view of 30 years of research’ dat magneten genezingsprocessen versnellen, pijn verminderen en de doorbloeding verhogen, waardoor je meer zuurstof hebt en afvalstoffen sneller worden afgevoerd. Magneten hebben ook rechtstreeks effect op biochemische processen in de cellen. Zelfs nadat de therapie is beëindigd, werken de effecten van de therapie nog door. Ook hoogleraar biomedische wetenschappen Thomas Skalak bevestigt in een onderzoek dat magneetvelden ontspannend werken op bloedvaten, waardoor onder meer zwellingen sneller slinken. In mijn praktijk heb ik gemerkt dat het zelfgenezend vermogen van het lichaam erdoor wordt aangezet.


Verschillende vormen

In overleg met de Duitse firma Energetix Bingen werden sinds 2009 drie verschillende vormen magneten ontwikkeld. Afhankelijk van het te behandelen lichaamsdeel kies ik een vorm. Je kunt zowel op de huid masseren met een olie als tussenstof, als over de kleding heen. Een stoelmassage behoort ook tot de mogelijkheden. Er is een lichaamsmassage ontwikkeld die op de tafel gegeven wordt en een speciale massage voor het gelaat, de handen en de voeten.

Na de anamnese is het van belang om eerst te bepalen of de cliënt gemasseerd mag worden. Koorts is onder andere een contra-indicatie. Juist bij een behandeling met magneten is het masseren van mensen die een pacemaker hebben of een ander medisch apparaat met een batterij, verboden.

De massage kent met name effleurages en fricties (zonder druk). De strijkingen geef ik in de lengterichting, dwars, in cirkels en in lemniscaten. Zo worden ook de handen en voeten behandeld, net als het lichaam op een stoel.

Tijdens de massage wordt uitgebreid aandacht besteed aan nek, schouders en hoofd. Er zijn door het werken achter de computer veel mensen met klachten in die gebieden. Dit ontspant heerlijk.


Bronnen:
Massage Magazine, interview over Magneetmassage met mijn lerares Jeanette Bal
Margaret McMahon, Kathy Stiller, Pat Trott: The prevalence of thumb problems in Australian physiotherapists is high: an observational study, Australian Journal of Physiotherapy 2006, Vol. 52: 287-292.